Khamis, 14 Jun 2012

♥ Ketupat Sotong Terengganu ♥


Bahan-Bahan:

1kg sotong sederhana besar 
250gram beras pulut 
santan 
seinci halia dipotong halus 
5 ulas bawang merah dipotong halus 
sesudu kecil halba 
garam 
lidi dipotong kecil

Cara:
1. beras pulut di tanak, setelah masak biarkan sejuk. 
2. masukkan pulut dlm anggaran 3/4 penuh ke dlm sotong yg telah di bersihkan. Gunakan lidi utk mengemaskan hujung sotong. 
3. santan dicampur dgn halba, halia, bwg merah & garam, masukkan sotong yg telah disiap ke dalam periuk. Api hendaklah kecil utk mengelakkan santan naik kepala. 
4. angkat apabila sotong telah masak.
Cadangan Hidangan:
di makan begitu sahaja @ bersama nai putih
Tambahan:
1. kulit sotong yg berwarna ungu kemerahan hendaklah dibuang utk mengelakkan hanyir. 
2. resepi dari trg ini tidak menggunakan gula perang @ nisan @ gula spt resepi kelantan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Asaalamualaikum...
jangan lupa tinggalkan komen anda yerp:)