Sabtu, 19 Mei 2012

Mengapa DoktoR Bedah Pakai Baju Warna Hijau?oke,entry kali ni...aku agak tertarik dengan satu topik nih...nampk cm menarik...aku rase korang pun tertanye tanye...selame ni kalau kite nampak doktor nk operate org,mesti pkai baju warna hijau kan,segala-galanya hijau la ! kenapa banyk2 warna yang ade,hijau jadi pilhan..kan?nah,ini akan menjawab persoalan aku dan korang semua!


Pada mulanya doktor dikatakan memakai warna putih kerana ia warna yang melambangkan kebersihan. Bagaimanapun, seorang doktor yang berpengaruh telah menggantikan warna putih dengan warna hijau kerana menurutnya warna hijau lebih sejuk.
Walaupun sukar dipastikan mengapa warna hijau paling sesuai bagi doktor untuk melihat lebih baik di ruang pembedahan, secara umumnya kerana hijau adalah warna berlawanan dengan warna merah.
Warna hijau dapat menyegarkan mata ahli bedah semasa melihat benda-benda berwarna merah, termasuk organ-organ tubuh yang berlumuran darah ketika pembedahan.
Melihat warna merah secara terus menerus menyebabkan signal warna merah di otak mengurangkan sensiviti terhadap variasi warna merah.
Alasan lainnya adalah, terus-menerus fokus pada warna merah akan menyebabkan pakar bedah kurang memberikan tumpuan dan mengganggu penglihatan doktor.
Jika warna baju-baju pakar bedah berwarna hijau, ilusi ini akan memudar dan tidak akan mengganggu penglihatan doktor.

oo...begitu rupenyer...hurmm..baru paham :P~!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Asaalamualaikum...
jangan lupa tinggalkan komen anda yerp:)